TEGV-MİGROS EL ELE VERDİ, YÜZLERCE ÇOCUK FUTBOL TOPUNA ‘FAIR PLAY’ İÇİN VURDU

27-05-2010

Migros Ticaret A.Ş., Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile yürüttüğü ‘Genç Formalar Projesi ile bir yılda 80 takım kurarak futbol aracılığıyla çocukların ‘fair play’ ruhunu öğrenmelerini destekledi. 2009 yılında başlayan ve TEGV’e bağlı eğitim parklarında kurulan amatör futbol takımları ile çocukların okul dışı vakitlerini centilmenlik, dostluk ve sağlıklı yaşam üçgeninde geçirmelerini hedefleyen projenin tanıtım toplantısı Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Solakoğlu ve Migros Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı’nın katılımı ile İstanbul’da gerçekleşti.

Perakende sektöründe ilklere imza atan Migros Ticaret A.Ş. kurumsal sosyal sorumluluk alanında, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ve Türkiye Futbol Federasyonu işbirliği ile öncü bir projeye imza attı. ‘Genç Formalar’ adını taşıyan ve Türkiye’nin değişik illerinde bulunan TEGV Eğitim Parkları’ndaki çocuklara ulaşarak, çocuk yaştan itibaren gençlerin sportif ruhla büyümesini desteklemeyi hedefleyen Migros Ticaret A.Ş, projenin başladığı 2009 yılından bu yana tam 80 takım kurarak yüzlerce çocuğa ulaştı. Migros Ticaret A.Ş., TEGV eğitim parklarının bulunduğu illerde amatör takımların kurulduğu proje ile İzmir’den Van’a, Samsun’dan Diyarbakır’a Türkiye’nin batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine her bölgesinde TEGV ile işbirliği yapıyor.

Solakoğlu ve Özaydınlı’nın futbol takımları karşılaştı

Genç Formalar Projesi’nin değerlendirme toplantısı İstanbul’da, TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Solakoğlu ve Migros Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı’nın katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda ‘Genç Formalar Projesi’ne dahil olan çocuklardan oluşan iki takım Cengiz Solakoğlu ve Bülend Özaydınlı’nın taktikleri ile bir gösteri maçı yaptı. Gösteri maçının ardından, takım oyuncusu çocuklara madalyaları proje gönüllüleri tarafından takdim edildi.

Özaydınlı: “Ülke itibarımızın artması için her aşamada takım ruhuna ihtiyaç var”

Toplumsal faydayı hedefleyen kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarının rakamsal sonuçları kadar toplum ruhu üzerinde yarattığı pozitif değişikliğin de önemli olduğunu vurgulayan Özaydınlı, “Genç Formalar Projesi’ni hem Migros Ticaret A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanı olarak hem de Bülend Özaydınlı olarak çok önemsiyorum. Çünkü bu projenin asıl amacı; çok yaygın ve popüler bir spor olan futbol aracılığıyla geleceğimizin teminatı çocuklarımıza ‘fair play’ ruhunu aşılamayı hedeflemesidir” dedi. Birbirini dinleyen, anlamaya çalışan ve adilce mücadele eden bir toplumun, bu anlayışın karşılığını hem ekonomik hem sosyal açıdan mutlaka alacağını ifade eden Özaydınlı, bu projeyi hizmetlerini çok takdir ettikleri TEGV ile yürütmekten son derece memnun olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Bugün üzülerek belirtmek isterim ki; Türkiye parlamentodan futbol sahalarına, evlerden sokaklara kadar toplumun bir arada olduğu her ortamda bir anlayışsızlık, kavga ve sevgisizlik ortamı sergiliyor. Bunun mutlaka önüne geçmeliyiz. Birbirini anlamaya çalışan, birbiriyle bağrışan değil, konuşarak anlaşan insanlardan oluşan bir toplum, mutlaka daha iyi işler başaracaktır, o toplumun ülke itibarı da her zaman yüksek olacaktır.”

“Pozitif rekabetten yanayız, çocuklarımız da fair-play ruhuyla tanışsın istiyoruz”

Migros Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı, proje ile ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: “Biz pozitif rekabetin önemine çok inanan ve fotoğrafın her zaman bütününü görmeyi ilke edinmiş bir kurum kimliğine sahibiz. Başarıya, kazanmaya odaklı çalışıyoruz ama rekabetten anladığımız değerlerimizi koruyarak ilerlemek ve toplumla birlikte gelişmek. Perakende sektörüne 56 yıldır öncülük yapan bir şirket olarak büyürken büyütmeye, yaşarken yaşatmaya odaklanıyoruz. İşte bu anlayışın, toplumun temeli olan çocuklarımıza spor aracılığıyla nüfuz etmesini arzuluyoruz. Çocuklarımızı geleceğe hazırlarken futbolun bütünleştirici, eğitici ve pozitif rekabeti öğretici niteliklerinden yararlanmak istedik. Çocuklarımızın futbol aracılığıyla başarıya odaklanan, takım anlayışı ile birbiriyle paylaşan ve rakipleriyle mücadelede kurallara duyarlı kişiler olarak yetişmelerini istiyoruz, Ayrıca fair-play, hoşgörü gibi kavramları özümsemelerini, oyunun başında da sonunda da ‘iyi oynayan kazansın’ diyebilme anlayışını gelecek yaşamlarına taşımalarını hedefliyoruz.” Kazan-kazan ilkesinin temel prensipleri olduğunu söyleyen Özaydınlı, “İçinde bulunduğumuz sektörde, gelişim adımlarımızı kazan-kazan ilkesine göre hareket ederek atmayı temel prensip olarak kabul ediyoruz. Futbol Türkiye’de en yaygın ve en çok sevilen spor dallarından biri. Biz de bu sevgiden yola çıkarak, gençlerimize futbol aracılığı ile pozitif değerler sunmayı hedefledik” dedi.

“Perakende tıpkı futbol gibi tam bir takım oyunu, sosyal sorumlulukta topu taca atmıyoruz”

Perakendenin de tıpkı futbol gibi tam bir takım oyunu gerektirdiğini belirten Migros Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı, 18 bin kişilik Migros Ailesi’nin her bireyinin sahada kendi üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmesinin neticesinde Migros olarak sadece Türkiye değil dünya perakende liginde de iddialı bir oyuncu olduklarını ifade etti. Tıpkı futbolda olduğu gibi faaliyet gösterdikleri alanda da ‘iyi oynayan kazansın’ diyebilmenin önemine dikkat çeken Özaydınlı, “Bizim işimizde hakem tüketicidir. Tıpkı futbolda olduğu gibi sahanın tamamına hakim olma zorunluluğu var. Her kademeden insan işini en iyi şekilde yapacak ki hizmet kalitesi yükselsin… Defansıyla, forvetiyle, kalecisiyle, teknik adamıyla tam bir uyum içinde olmalıyız” dedi. Migros Ticaret A.Ş.’nin 56 yıldır sadece ticari aktiviteleriyle değil, sosyal sorumluluk konusunda da öncü misyonuna uygun davrandığını söyleyen Özaydınlı, şöyle devam etti: “Sosyal sorumlulukta hiçbir zaman topu taca atmıyoruz, ilk adımı atarak toplum için fayda yaratacak projeler üretiyoruz. Migros Ticaret A.Ş. olarak her alandan insanımıza pozitif değerlerle dokunuyoruz ve ‘El Ele Geleceğe’ diyerek yarınlara emin adımlarla ilerliyoruz. Sosyal sorumluluk projelerinin toplumun her kesimine fayda sağlamasını, öncelikli konular hakkında toplumda farkındalık yaratarak sürdürülebilirliğe katkı sağlamasını önemsiyoruz. Örneğin İyi Tarım Uygulaması’nda insan sağlığını gözeterek, insanlarımızın en yüksek standartlarda meyve ve sebzeye ulaşmasını hedefledik ve 2 bin çiftçi ile anlaşarak sertifikalı ürün dönemini başlattık. Yine hatırlayacağınız gibi doğada çözünen poşetlerle ve müşteri ormanlarımızla çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya destek veriyoruz. Genç Formalar Projesi ile de çocuklarımızın ve gençlerimizin gelişiminde rol üstlenmeyi, sunduğumuz sportif sertifika ile onların gelişimlerini desteklemeyi önemsiyoruz.”

TEGV Başkanı Solakoğlu: “Yarınını düşünen şirketler bugün topluma sahip çıkmak zorundadır”

TEGV olarak hayata geçirdikleri bu proje ile çocukların zihinsel, ruhsal ve bedensel gelişimini ve yaşam kalitesini artırmayı hedeflediklerini belirten TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Solakoğlu, yarınını düşünen şirketlerin bugün topluma sahip çıkmak zorunda olduğuna dikkat çekti. Migros Ticaret A.Ş.’nin öteden beri hem sektöre hem de topluma öncü uygulamalarla hizmet ettiğini söyleyen Solakoğlu, şöyle devam etti: “TEGV olarak geleceğimizin teminatı çocuklarımızın gelişimini destekleyen pek çok proje yürütüyoruz. Onlarla, onların anlayacağı dilden konuşarak, kendine güvenen, çevresine saygılı bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olmak istiyoruz. Gençlerimize futbol aracılığı ile takım oyunu ve yardımlaşmanın önemini aktarırken, onların kurallar çerçevesinde rekabet duygularını geliştirmeye gayret ediyoruz. Migros’un verdiği bu destek, çocuklarımızın gelecek yaşantılarına da taşıyacakları pek çok değeri kazanmalarına yardımcı olacak” dedi ve ekledi: “Türkiye Futbol Federasyonu da hem gönüllü antrenörleri eğiterek bize katkı sağlıyor hem de eğitimlere katılan çocuklarımıza sertifika vererek futbolun her alanında onların önlerini açıyor.”

“Genç Formalar” bugüne kadar 80 takım kurdu

Türkiye’de ilköğretim çağındaki 7-16 yaş grubu çocuklara yaşam becerileri kazandırmak ve devlet tarafından verilen temel eğitime katkıda bulunmak amacıyla 1995 yılında kurulan ve aradan geçen zamanda Türkiye’nin eğitim alanındaki en yaygın sivil toplum kuruluşu haline gelen TEGV’in öncü projelerinden biri daha, Türk perakende sektörünün öncü kuruluşu Migros Ticaret’in desteğiyle hayata geçti. 2009 yılında başlayan proje çerçevesinde TEGV’in Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Samsun, Van ve İstanbul’da bulunan eğitim parklarındaki futbol sahalarını yenilemeyi ve bu parklardaki çocukların amatör futbol takımlarına katılımını desteklemeyi hedefleyen Migros Ticaret A.Ş., Genç Formalar Projesi’nin başladığı 2009 yılından bugüne kadar 80 takım kurarak yüzlerce çocuğa ulaştı ve bu çocukların sporla iç içe yaşamalarını, sportif rekabette ‘fair play’ ruhunu edinmelerini destekledi.

Batı’dan Doğu’ya sahada, şimdi çocukların yanında

Türkiye’nin dört bir yanında farklı formatlarda açtığı mağazalarla Türk insanını çağdaş alışveriş ortamı ve uygun fiyata kaliteli ürün ve hizmetle buluşturan Migros Ticaret A.Ş., Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı işbirliği ile hayata geçirdiği ‘Genç Formalar’ Projesi ile, Batı’dan Doğu’ya her kesimden çocuğu futbolun bütünleştirici atmosferine davet ediyor. Sporun geniş kitlelerce bir yaşam biçimi olarak algılanması adına çocuklar için ‘sahaya’ inen Migros, gençleri futbolun bütünleştirici ortamında buluşturuyor. Genç Formalar Projesi ile Migros, büyük şehirlerle beraber Anadolu’da da çocukların spor kültürü ve ‘fair-play’ ruhuyla yetişmesine destek veriyor.

Erkek ve kız takımları kuruyor, TFF lisans veriyor

Migros Ticaret, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın, eğitimde fırsat eşitliği için çocuklara eğitim desteği vermek ve onların yaşam becerileri kazanmalarını sağlamak amacıyla Türkiye çapında kurduğu eğitim parklarındaki spor alanlarını ‘Genç Formalar’ Projesi kapsamında yeniledi. Her eğitim parkında, 8 haftalık dönemlerde her dönem 16 kişilik bir kız ve bir erkek olmak üzere toplam 2 takım oluşturuldu. Proje kapsamında eğitim parklarına devam eden çocuklara TFF tarafından lisans verilirken, .çocuklar bu lisanslar ile UEFA maçlarına gidebilmek gibi TFF’nin sağlayacağı avantajlardan faydalanabilecekler.


11 parkta bir yılda 100 takım daha forma giyecek

2009 yılı içinde 6 eğitim parkında başlayan ve aynı yıl kısa süre içinde toplam 9 parka yayılan proje, 2011 Haziran ayında TEGV’in Türkiye çapındaki 11 parkına ulaşmış olacak. Böylece 3 bin çocuğun bilimsel yöntemlerle futbol ile tanışmasına olanak sağlanacak. Proje kapsamında şu ana kadar 8 eğitim parkı, çocukları ciddi spor yaralanmalarından koruyacak malzeme ile çağdaş standartlarda yenilendi veya yeniden inşa edildi. 2010 Eylül ayında devreye girecek parklar ile eğitim toplam 11 parkta tamamlanmış olacak. Migros böylece geleceğin gençlerinin sporu bir yaşam biçimi olarak kabul etmelerine ve “fair-play” kavramını hayatlarına taşımalarına kaynak yaratarak destek verecek.

GENÇ FORMALAR PROJESİ HAKKINDA..

  • Proje 2009 yılında Migros Ticaret A.Ş ve TEGV işbirliği ile başladı
  • Proje, Türkiye’nin değişik bölgelerindeki çocuk ve gençlerin futbol ve spor olanaklarına erişimini kolaylaştırmayı ve bilimsel yöntemlerle, TFF sertifikalı spor eğitimi almalarını hedefliyor.
  • 2011 Haziran ayına kadar kademeli olarak 11 Eğitim Parkı’nda yaygınlaştırılacak olan proje ilk etapta İstanbul, Ankara, Antalya, Van ve Diyarbakır, İzmir, Gaziantep ve Eskişehir’de 9 TEGV Eğitim Parkı’nda, 2010 Eylül ayında da Samsun ve Afyonkarahisar dahil edilerek devam edecek.
  • Proje süresince, TFF tarafından eğitim verilen 122 gönüllü aracılığı ile 3 bin çocuk futbolu bilimsel yöntemlerle öğrenme ve hayatlarına taşıma fırsatı bulacaklar.
  • Genç Formalar Projesi’nde; bir yılda her eğitim parkında 4 kız ve 4 erkek olmak üzere toplam 8 takım eğitim alıyor. 11–12 yaş grubu çocuklar arasından 16 kişilik bir kız ve bir erkek olmak üzere toplam 2 takım oluşturuluyor. Bugüne kadar 80 takım kuruldu.
  • Genç Formalar eğitimini verecek olan gönüllüler futbol/antrenörlük konusunda deneyimi olan kişiler arasından seçiliyor. Gönüllüler, çocuklarla etkinliğe başlamadan önce Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından verilen ve 7 gün süren bir eğitimden geçiyorlar.
  • Eğitime katılan gönüllüler, 1 yıl süre ile gönüllülük yaptıktan sonra UEFA E Lisansı almaya hak kazanacaklar.
  • TFF ayrıca 8 hafta boyunca TEGV Eğitim Parkları’nda Futbol Etkinliği’ne katılan çocuklara “Grassroots Herkes İçin Futbol Lisansı” ve kartı ayrıca “Herkes İçin Futbol Etkinlikleri Katılım Sertifikası” veriyor, bu lisansa ve karta sahip çocukların pek çok avantajdan faydalanmaları mümkün oluyor.