MİGROS GRUBU ATIK YÖNETİMİNDE ÖLÇEK BÜYÜTTÜ

04-06-2013

Organik Atıklarıyla Elektrik Üretimine Katkı Sağlayan Migros Grubu, Elektronik Atık Toplama Projesi İle Tüketicilerden Kullanım Ömrü Dolmuş Elektrikli ve Elektronik Eşyalarını Teslim Alıp, Geri Dönüşümünü Sağlayacak

Geliştirdiği yenilikçi uygulamalarla çevre dostu yaklaşımını ortaya koyan Migros Grubu, çevre bilinci ve farkındalığının artırılması için tüm tüketicileri kucaklayan uygulamalarına devam ediyor. Bugüne kadar mağazalarında bulunan geri dönüşüm kiosklarında kağıt, cam, plastik, metal gibi ambalaj atıkları ve pilin dönüşmesine destek veren ve organik atıklarıyla elektrik üretimine katkı sağlayan Migros Grubu, 5 Haziran Çevre Günü’nde başlatacağı ‘Elektronik Atık Toplama Projesi’ ile geri dönüşüm alanında ölçek büyütüyor. Migros Grubu, bundan böyle mağazalarında büyük ev aletlerinden aydınlatma ürünlerine, küçük ev aletlerinden spor ürünlerine kadar elektrikli ve elektronik eşya kategorilerinde kullanılmayan ürünleri toplayarak, geri dönüşümünü sağlayacak. Farkındalık yaratmayı hedefleyen çevre çalışmalarıyla ekonomiye katkı sağlamaya devam edecek.

Migros Grubu, gelecek nesillere daha sağlıklı ve yaşayabilecekleri bir çevre bırakmak adına hayata geçirdiği projeler için zaman ve kaynak aktarmaya, ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyor. 2010 yılından beri atık malzemelerin çevreye geri kazandırılması konusunda mağazalarında ’Geri Dönüşüm Kiosku’ uygulamasını sürdüren Migros Grubu, 5 Haziran 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, mevcut ‘Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm’ uygulamasının alanını genişleten yeni bir proje daha başlatıyor. ‘Elektronik Atık Toplama Projesi’ ile geri dönüşüme olan hassasiyetini bir kez daha gözler önüne serecek olan Migros Grubu, bundan böyle doğru şekilde toplanıp atılmadığında hava, su ve toprağı kirleten, çevre ve insan sağlığı için tehlikeler yaratan elektrikli ve elektronik atıkları mağazalarında toplayacak.

Bilgisayardan ütüye kadar tüm elektrikli ve elektronik eşyalar geri dönüşüme kazandırılacak
MM Migros, MMM Migros, 5M Migros, MİDİ Tansaş, Maxi Tansaş ve bazı Macrocenter mağazalarında olmak üzere başlangıçta toplamda 371 mağazada Elektronik Atık Toplama Projesi’ni başlatacak olan Migros Grubu, bu mağazalara elektrikli ve elektronik eşyalarını getiren müşterilerine, mağaza personeli tarafından atığın teslim alındığını belirten bir belge verecek. Mağazalarda küçük ev aletleri ve bilişim ekipmanları olmak üzere ayrı ayrı depolanacak olan atıklar, güvenli bir şekilde Migros Grubu dağıtım merkezlerine iletildikten sonra Çevre Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş lisanslı firmaların geri dönüşüm tesislerine gönderilerek optimum oranda geri kazandırılacak. Elektrikli ve elektronik atıkların miktarları periyodik olarak Çevre Bakanlığı’na bildirilecek.

Çevreci Migros, bir gün değil her gün bilinç aşıladı, 8 milyon atık toplanmasına aracılık etti
Enerji tasarrufu, doğal kaynakların korunması, hammadde kaynağı ve kimyevi madde tasarrufu, orman kaynaklarının kazancı ve çevre korunumunun yaratacağı yaşanabilir sağlıklı bir dünya için herkesi mağazalarına bekleyen Migros Grubu, tüketicileriyle de el ele vererek bugüne kadar çevre alanında pek çok proje yürüttü. Geri Dönüşüm Kiosku’nu 2010 yılında ilk kez mağazalarında devreye alan Migros; müşterilerinin geri dönüşüme katkıda bulunmak amacıyla getirdikleri kağıt, cam, plastik, metal gibi ambalaj atıkları ve pillerin bu kioskların ilgili bölümlerine atılmasını sağlayarak hem geri dönüşüme kazandırdı hem de WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Derneği) aracılığı ile 110 milyon yıldan beri yaşayan ancak nesli hızla tükenen deniz kaplumbağalarını evlat edinme fırsatı sundu. Çevreci kiosklardan bugüne kadar 8 milyon adet atık toplayan Migros Grubu; bir yandan da daha temiz bir çevre için çevre dostu poşet uygulamasını hayata geçirdi. İkinci adım olarak çok kullanımlı bez çantaları tüketicilerin kullanımına sunan Migros; çevreci uygulamalarda uluslararası standartları uygulamalarına taşımak için yoğun çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak Bodrum Maya M Migros mağazası ile yeşil perakendeye verdiği önem çerçevesinde dünyada tanınırlığı ve kabul edilebilirliği en yüksek yeşil bina sertifikası olan LEED GOLD Sertifikası’nı (Leadership In Energy and Environmental Design – Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) alan Migros, böylece Türkiye’de perakende sektöründe LEED GOLD Sertifikası alan ilk ve tek mağazaya sahip oldu.

7600 ton organik atık ile 760 bin m3 biogaz ve 1.4 milyon kw elektrik enerjisi elde edildi
Mağazalarında sıfır atık hedefiyle “Entegre Atık Yönetim Planı” oluşturup, en ideal bertaraf metodunu uygulamaya geçiren Migros, sürdürülebilir enerji kaynağı olarak, elektrik ve ısı enerjisine dönüşebilen biogaz ve kompost üretimini seçti. İstanbul bölgedeki 74 mağazasından bir yılda 7600 ton organik atık ile 760bin m3 biogaz ve 1.4 milyon kw elektrik enerjisi elde eden Migros Grubu, 7600 ton atığın biogaz üretim aşamasından sonra arta kalan bölümünden 3770 ton kompost adı verilen bir nevi toprak iyileştirici malzeme elde etti ve bunun gübre olarak kullanılmasını sağlayan sistem ile hammadde yaratılmasına aracı oldu.

Egeli ile yeşil Ege için el ele verdi
Çevre alanında 6 yıldır küresel ısınma tehdidine karşı Tansaş müşterileriyle birlikte yürüyen Migros Grubu, Ege’de yanmış ve tahrip olmuş binlerce ağacın yerine; Ege Orman Vakfı ile birlikte Dikili, Torbalı, Şirince, Çeşme, Seferihisar ve Urla’da 450 bin fidanlık orman kazandırdı.